Behandling

Under puberteten drabbas omkring 80-85% av alla ungdomar av akne någon gång mellan 14-19 års ålder. Akne är en godartad hudsjukdom som inte är livshotande men kan för många medföra psykologiska problem som påverkar ens självkänsla och livskvalitet. Akne kan vara svårt att behandla och bli helt fri från men det finns många behandlingsalternativ som man kan testa och applicera beroende på graden av akne man lider av. Hos de allra flesta tar det från flera veckor till månader att behandla akne.

Vid aknebehandling är grundtanken att påverka så många som möjligt av de fyra faktorer som bidrar till utvecklingen av akne; ökad talgproduktion (hudfett), förträngning av talgkörtelns mynning, tillväxt av aknebakterier och minimering av inflammation. Tyvärr finns det inte ett preparat som verkar mot alla dessa grundstenar. Därför får man bäst effekt vid kombinering av två eller fler akneläkemedel som verkar mot olika faktorer.

Rengöring

Rengör alltid din hud med ett anpassat rengöringsmedel för just din hudtyp både morgon och kväll. Det finns ansiktstvätt för olika feta hudtyper samt mot finnig hy. Återfukta alltid efter rengöring med en mild återfuktningskräm. I de bästa världar ska man låta den inflammerade aknen läka ut själva. Undvik att klämma på akne. På så sätt minimerar man risken för infektion och spridning av bakterier från händerna. En infekterad finne tar längre tid att läka och riskerar att bli utsatt för bakterier. Om man har klämt på en finne kan såret efter finnen behandlas med antiseptisk kräm som motverkar infektion och tillåter såret att läka ifred. Läs mer under sår efter akne.

Lokal behandling

Grunden för all aknebehandling är lokal behandling med kräm, salva eller gel. Lokal behandling lämpar sig främst för personer som lider av icke inflammatorisk akne där aknen domineras av pormaskar, eller för de som lider av mild till måttlig inflammatorisk akne. En del utvärtes behandlingar mot icke inflammatorisk akne baseras på A-vitaminsyra. Dessa preparat får inte användas av gravida då de visats vara fosterskadande och kan tas upp i blodet. Mot måttlig inflammatorisk akne kan man använda medel som innehåller tretinoin, azelasinsyra som har antimikrobiell effekt och klindamycin som är ett bakteriedödande antibiotikum.

Oral behandling

Oral behandling med tabletter används när lokala preparat inte hjälper tillräckligt och när personer lider av måttlig till svår inflammatorisk akne som kan leda till ärrbildning och pigmentförändringar. Orala preparat är i regel antibiotikabaserade. För att påbörja en oral behandling behöver man uppsöka läkare för att få preparaten utskrivna.

Retinoider, vilka är kemiska derivat av A vitamin i tablettform har visat god effekt mot svår akne med bland annat cystbildningar. Vanligtvis varar en behandling upp till 6 månader och kan oftast läka ut akne helt. Retinoider minskar sebumet i huden och förskrivs enbart ut utav legitimerade hudläkare. De får inte användas av gravida kvinnor då det kan leda till fosterskada. Efter att behandlingen avslutats ska det gå ytterligare minst 2 månader innan all risk för fosterskada är utesluten. Vanliga biverkningar av retinoider är torr hud och torra slemhinnor, till exempel läppar.

Vissa kvinnor med svåra akneproblem får hjälp genom att få speciella p-piller utskrivna med anit-androgener. Andra långtidsbehandlingar mot svår akne är bland annat antibiotikapreparat innehållande tetracykliner. Dessa preparat ska alltid kombineras med lokal behandling som inte innehåller antibiotika då tetracykliner visat risk för utveckling av antibiotikaresistens mot aknebakterierna. Dessutom ska inte barn under 12 år använda tetracykliner och inte heller ammande eller gravida kvinnor i sista skedet av graviditeten. Vanliga biverkningar av antibiotikapreparat mot akne är illamående, diarré, och sekundära svampinfektioner. De flesta biverkningar kommer i ett tidigt skede av behandlingen.

Ljusbehandling

Under de senare åren har en del ljusbehandlingar börjat användas mot akne. Det rör sig om intensivt blått ljus, PDT/photodynamisk terapi och laserterapi. Denna form av behandling verkar genom att angripa aknebakterien. I Sverige rekommenderas inte ljusbehandling eftersom vetenskapligt stöd saknas för metoden. Dessutom har diskussioner väckts om att utsätta talgkörtlarna för så pass kraftig skada och att det kan medföra problem i ett senare skede.

Kirurgisk behandling

Efter kraftig inflammatorisk akne kan djupa ärr efterlämnas i ansiktet. Dessa ärr kan reduceras eller tas bort helt genom att fylla ut collagen i huden och på så sätt släta ut akneärren. Detta ska göras av en läkare då injektioner på fel plats kan leda till större problem och konsekvenser.

Dermabrasion är en form av mekanisk peeling som slipar bort huden. Denna form av behandling angriper huden kraftigt och tar flera månader att läka. Under läkningsprocessen är det vanligt att man blir mycket torr och känslig mot solen. En annan form av peeling är kemisk peeling som görs med salicylsyra och tea tree. Detta är en mild och antibakteriell form av peeling som är ämnad för lätt till måttlig akne.

 

Sidan uppdaterades 2016-01-11

Produktinformation

ZALVE® sårläkande kräm är en medicinteknisk produkt klass 3. Läs alltid bipacksedeln före användning. Hjälp oss att bli bättre! Besvara 4 enkla frågor om ZALVE® Sårläkande kräm, klicka här.