Sår efter akne

Sår efter akne

Spruckna eller klämda finnar innebär att hudytan spruckit och att man fått ett sår i talgkörtelns mynning som blivit inflammerat. Beroende på vilken grad av akne man lider av kan dessa sår uppstå från inflammerade pormaskar som lämnar mindre rivsår efter sig eller stora varande sår som ömmar. Ett öppet sår riskerar alltid att komma i kontakt med bakterier. Med akne sker denna bakterieöverföring främst via ens händer. Det är viktigt att låta ett sår få läka ifred i en väl balanserad miljö för att skydda mot infektion och bakterier. På så sätt kan såret läka och riskerar inte att lämna ärr efter sig. För att påskynda sårläkningen efter man ha klämt eller kliat på akne finns exempelvis den sårläkande krämen ZALVE®.

Rengöring av akne och sår efter akne

Om en finne spricker eller klämts ut ska den behandlas. Kläm inte finnar direkt med händerna utan använd papper eller bomull. Man ska dessutom aldrig klämma på torr hud då man kan skada vävnaden och riskerar att få ärr. Ångbada ansiktet eller kläm ut en finne direkt efter duschen då huden är mjuk.

En av grundorsakerna till att akne sprider sig och tar lång tid att läka är på grund av att de öppna pormaskarna efter en finne klämts ut blivit infekterat eller kommer i kontakt med bakterier och smuts. Detta försvårar läkningen och ökar risken för ärr. Om en finne spricker eller kläms kan den rengöras och därefter behandlas med antiseptisk kräm som motverkar infektion och tillåter på så sätt såret att läka ostört. Använd inga feta krämer eller oljor. De kan täppa till talgkörtlarna och förvärra din akne.

Tips för att undvika sår efter akne

De sår i huden som uppstår efter spruckna eller klämda akne läker med tiden ut. Men mängden sår man får beror på vilken grad av akne man lider av. Icke inflammatorisk akne lämnar i regel efter sig rödlätta pormaskar men svår inflammatorisk akne kan lämna kvar stora varande sår som kan ta månader att läka ut. Det finns en risk för alla öppna sår att bli infekterade och storleken på såren ökar risken. Utöver de visuella såren lämnar akne efter sig många psykologiska avtryck hos drabbade individer. Därför ska man inte behöva vänta i flera månader på att läka ut sår efter akne ifall man på ett effektivt sätt kan underlätta läkningsprocessen.

Rengör huden och håll den ren – om ett sår är rent läker såret bättre och snabbare. Tvätta huden morgon och kväll med mild ansiktstvätt. Undvik att komma i kontakt med smuts och bakterier så gott det går, till exempel genom att stryka på kräm som kapslar in sår och på så sätt underlättar läkningsprocessen.

Håll sår efter akne torra – se till att torka såret noggrant efter rengöring då fukt stimulerar tillväxt av bakterier.

Öppna upp pormaskarna – en del större sår efter akne är smärtsamma eftersom vätska och varbildning samlas i porerna. Öppna upp dina porer genom att ångbada ansiktet i några minuter. Alternativt kan stora sår dräneras hos hudläkare. Gör inte själv hål i såret då detta kan leta till ärrbildning.

Motverka infektion – spruckna eller klämda akne är utsatta för infektion och bakterier. Använd antiseptiska preparat som skyddar mot infektion och bakterier samt kapslar in sår så de kan läka utan att komma i kontakt med smuts.

Kosmetika som ett alternativ – kosmetika är inte en långsiktig lösning för att dölja sår efter akne eller ärr men ifall man använder kosmetika av god kvalitet som inte torkar ut huden kan det hjälpa att visuellt dölja såren. Var noggrann med att tvätta bort all kosmetika efter användning så att rester inte tränger in i såren, samt var noggrann med att använda rena svampar eller sminkborstar vid applicering.

Använd inte hudirriterande preparat – välj alltid milda och hudvänliga preparat. En del rengöringsmedel, krämer, parfymer och tvålar kan irritera eller torka ut huden. Testa produkterna innan de börjar användas regelbundet, till exempel genom att applicera en liten mängd på huden och vänta några minuter för att se ifall huden blir röd, kliar eller får utslag.

 

Sidan uppdaterades 2016-01-11

Produktinformation

ZALVE® sårläkande kräm är en medicinteknisk produkt klass 3. Läs alltid bipacksedeln före användning. Hjälp oss att bli bättre! Besvara 4 enkla frågor om ZALVE® Sårläkande kräm, klicka här.