Symptom

Aknesymptom

Akne framträder främst i ansiktet eller på bröst och rygg där kroppen har störst produktion av talgkörtlar.

Akne kännetecknas främst genom följande symptom:

  • –  Pormaskar
  • –  Röda utslag som är ömma och upphöjda
  • –  Små ytliga varblåsor
  • –  Större upphöjda knölar som ömmar
  • –  Cystor under huden som är vätskefyllda och ömmar

Olika typer av akne

I regel delas aknetyper in i två kategorier, icke inflammatorisk- och inflammatorisk akne. Icke inflammatorisk akne är pormaskar som inte har blivit inflammerade och inflammatorisk akne är talgkörtlar som har blivit inflammerade och bildat varsamling.

 

Icke inflammatorisk akne

Vita pormaskar – Stängd pormask där överproduktionen av fett i talgkörteln inte kunnat trängas ut genom poren. Istället samlas fett i pormasken och liknar ett knappnålshuvud under huden.

Svarta pormaskar – öppen pormask där överflödig fett trängt ut. Uppstår som små svarta prickar på huden. Den svarta färgen kommer från oxidation av hudens egna pigment och är inte smutssamling.

Inflammatorisk akne

Papel – orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. Papel akne anses som ett mellansteg mellan inflammatorisk- och icke inflammatorisk akne.

Pustel – orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytlig avgränsad varbildning i huden. Kan förekomma via infektion orsakad av svamp, virus eller bakterier. Kännetecknas av en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Nodulus – Stor och oftast smärtsam varbildning i huden. Denna form av akne lämnar i regel efter sig djupa ärr i huden efter den läkt ut. Läkningen kan ta från flera veckor till månader och akneformen känneteckens som en solid upphöjning i huden, ca 5 mm i diameter. Lider man av nodulus akne ska man kontakta läkare och hudspecialist för behandling.

 

Sidan uppdaterades 2016-01-11

Produktinformation

ZALVE® sårläkande kräm är en medicinteknisk produkt klass 3. Läs alltid bipacksedeln före användning. Hjälp oss att bli bättre! Besvara 4 enkla frågor om ZALVE® Sårläkande kräm, klicka här.