Orsaker till akne

Hormoner kan orsaka akne

Grundorsaken till varför akne uppkommer beror på en överproduktion av talg. I sin tur är det hormonerna i kroppen som orsakar överproduktionen av talg. Pubertal akne som drabbar tonåringar i regel mellan 14-19 år orsakas av en ökad hormonell produktion. Vuxenakne uppkommer främst då man genomgår en hormonell förändring som graviditet eller klimakteriet. Många kvinnor och tjejer får även mer akne strax innan mens. Orsaken till detta är den hormonella förändringen som sker i kroppen.

Bakterier och infektion

Efter att en finne har spruckit eller klämts ut ska den behandlas och inte röras. En av grundorsakerna till att akne sprider sig och blir infekterat är för att rivsåret efter akne kommer i kontakt med bakterier och virus. När ett sår blir infekterat tar det längre tid att läka och kan lämna kvar ärr efter sig. Händerna bär på majoriteten av de bakterier som orsakar infektion av dessa sår. Undvik att röra ett rivsår så mycket som det går och behandla med kräm som försluter såret och låter det läka ifred.

Läkemedel som orsakar akne

Vissa läkemedel, till exempel kortisonkrämer och kortisontabletter, stänger igen talgkörtlarna som senare utvecklas till pormaskar. Dessa pormaskar bildar i ett senare skede finnar. Även anabola steroider har denna effekt på talgkörtlarna.

Kosmetiska produkter

Vissa kosmetiska produkter kan orsaka en negativ obalans i huden eftersom produkterna gör huden extra feta och/eller torra. Detta kan leda till en ökad produktion av akne men påverkan är mycket liten. Använd kosmetika med god kvalitet som inte torkar ut huden och var noggrann med att tvätta rent ansiktet efter användning. Se även till att svampar och sminkborstar inte är smutsiga.

Dåliga matvanor kan påverka

Det finns inga vetenskapliga belägg som tyder på att viss form av kost orsakar en större grav av akne. Däremot påverkar dålig kost kroppen inifrån och ut, och därmed även huden och ansiktet. Det är viktigt att särskilja svår akne med mindre finnar och utslag som kan drabba alla. Den påverkan kosten har på ens ökade produktion av finnar är marginell.

Skrubb och peelingkrämer

En lagom användning av peeling- och skrubbkrämer hjälper en att exfoliera huden och avlägsna gammal hud som på så sätt inte kan tränga in i pormaskarna. En överanvändning av dessa krämer kan medföra en motsatt effekt där man avlägsnar och reducerar hudens egna försvarsmekanismer.

Rengöring för ofta

Genom att man anstränger huden med många tvättar under dagen och med stark tvål eller rengöringsmedel blir huden i obalans och mycket torr. Detta kan medföra att huden börjar producera extra mycket fetter för att kompensera upp bristen av fukt i huden som senare kan leda till kraftigare akne.

 

Sidan uppdaterades senast 2016-01-11

Produktinformation

ZALVE® sårläkande kräm är en medicinteknisk produkt klass 3. Läs alltid bipacksedeln före användning. Hjälp oss att bli bättre! Besvara 4 enkla frågor om ZALVE® Sårläkande kräm, klicka här.